De Italiaanse klassieker van kalfsvlees met tonijndressing, vitello tonnato, ken je waarschijnlijk wel. Ik vind ‘m heerlijk, niet in de laatste plaats door de romige tonijndressing. Die smaakt minstens zo goed op sandwiches en knapperig brood. Meestal maak ik meteen een dubbele portie. Je kunt de tonijndressing prima in een jam- of weckpot in de koelkast bewaren.
Tonijnbol met bacon & rucola, voor 6-8 personen:
Pureer de tonijn met de ansjovisfilet en de mayonaise met de staafmixer. Verdun de dressing met de wijn en breng op smaak met zout en peper. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de plakjes bacon knapperig uit.
Snijd de broodbol open. Besmeer de onderste helft royaal met de tonijndressing. Beleg het brood met de rucola, de ui, de bleekselderij en de bacon. Strooi de kappertjes en peper naar smaak erover.
Dek af met de bovenste helft van het brood en snijd de bol in mooie punten.
Uit: Weekendlunch.