Deze stoof is bij jong en oud favoriet: dikke stukken sukade in pindasaus met sambal. Met extra sambal aan het einde maak je ‘m zo pittig als je zelf lekker vindt. Serveer met zelfgemaakte seroendeng, die heerlijke kruidige topping van kokos en pinda’s.
Pittige satéstoof, voor 4 personen
Snijd het vlees in grove stukken en dep goed droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een stoofpan. Braad de sukade rondom bruin aan. Schep het vlees uit de pan.
Fruit de ui en de knoflook in het bakvet. Doe het vlees terug in de pan. Schep de sambal erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de ketjap en pindakaas toe. Schenk de kokosmelk langs de rand in de pan en breng tegen de kook.
Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar. Breng de satéstoof aan het einde van de stooftijd lekker pittig op smaak met extra sambal. Lekker met witte rijst, zoetzure komkommersalade en gebakken uitjes of seroendeng*.
Bereiden: 15 minuten | Stoven: 2 uur
*Seroendeng Zelf seroendeng maken is heel eenvoudig. Je kunt het bovendien helemaal naar je eigen smaak kruiden. Verhit in een koekenpan een beetje zonnebloemolie. Fruit 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel gemalen korianderzaad tot de specerijen gaan geuren. Schep er 50 gram gemalen kokos door en bak tot de kokos goudgeel kleurt. Schep er 50 gram gedopte pinda’s door en bak nog 1-2 minuten. Breng op smaak met zout en laat afkoelen. Bewaar de seroendeng in een luchtdicht afgesloten potje.